Reatestarea în vederea reluării activităţii se aplică asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali care nu au exercitat profesia efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie.
În vederea exercitării profesiei, asistentul medical generalist, moaşa sau asistentul medical trebuie să facă dovada că nu a avut o întrerupere în exercitarea profesiei mai mare de 4 ani anterior datei solicitării avizului anual şi/sau certificatului de membru, după caz.
Reatestarea constă într-un stagiu practic, urmat de un examen teoretic.
Candidații care nu au profesat sau au o vechime în specialitate mai mică de trei ani pot efectua stagiul în 3 luni (opt ore pe zi) sau în șase luni (total 504 ore, repartizate inegal).
Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali cu o vechime în specialitate mai mare de 3 ani vor efectua 160 ore de practică, care pot fi repartizate inegal, maximum 8ore/zi
Documente necesare:
Pentru reatestare, candidatul va depune un dosar care va conţine următoarele documente:
a) cerere solicitare reatestare; DESCARCATI!
b) copia actului de identitate;
c) copia certificatului de membru, după caz;
d) dovada plăţii taxei pentru reatestarea competenţei profesionale;
e) certificat de sănătate fizică şi psihică;
f) documente care să ateste vechimea în exercitarea profesiei, după caz.
g) cazier judiciar
Descarcati fisa de stagiu de practica:
1) Fisa de stagiu – Generalist
7) Fisa de stagiu – Obstetrica-ginecologie moase
8) Fisa de stagiu – Balneofizioterapie, balneofiziokinetoterapie si recuperare
9) Fisa de stagiu – Medico-social
Pontaj descarcă
Fișă de validare descarcă
Nota minimă de promovare a stagiului este 7. În caz de nepromovare a stagiului practic, se poate organiza un nou stagiu, durata acesteia urmând a fi stabilită de Comisia de reatestare a competenţei profesionale.
După finalizarea stagiului practic, candidatul va susţine o probă teoretică în termen de 60 de zile. Proba constă într-un test-grilă cu 40 de întrebări. Nota minimă de promovare este 7.
În urma promovării examenului, candidatul va primi certificatul de reatestare a competenţei profesionale, eliberat de filiala judeţeană OAMGMAMR.
Descarcă tematica examenului de reatestare a competențelor profesionale: